Mariaschool/De Troubadour.

Nadat de zusters Franciscanessen op 24 februari 1929 de kleuterschool aan de Pastoor Meijerstraat feestelijk in gebruik hebben genomen, kunnen ze negen maanden later ook het markante schoolgebouw ernaast betrekken. Het wordt een school voor meisjes en de naam van de nieuwe school staat prominent op de gevel: Mariaschool. Het is een mooi schoolgebouw met een even fraaie tuin. Omdat de speelplaats van de jongensschool grenst aan de tuin van de Mariaschool, wordt er tussen beide terreinen een stevige en vooral stekelige heg geplaatst en waken leerkrachten voor al te nauwe contacten tussen de kinderen van beide scholen. Hoofd der school zuster Jeanne d’Arc, die tot 1966 de scepter zal zwaaien, waakt over het gebouw als een leeuwin over heur jachtgebied (en over heur welpen).

zuster Jeanne Arc.

De opening van de Mariaschool heeft directe gevolgen voor buurman St.Gerardus die in het najaar van 1929 alle meisjes ziet vertrekken, waardoor het leerlingenaantal van 384 naar 218 daalt. Tijdens de bezetting wordt ook de Mariaschool gevorderd door de Duitsers, maar na 1945 gaan de dames op de vooroorlogse voet verder. In 1966 neemt zuster Jeanne d’Arc afscheid en zij wordt opgevolgd door een andere religieuze, zuster Hillegonda. Deze nieuwe blijft bij lange na niet zo lang als haar voorgangster en maakt al in 1969 plaats voor een man, Harry Snijders uit Losser. Een jaar later wordt de scheiding van jongens en meisjes opgeheven en worden zowel de St.Gerardusschool als de Mariaschool gemengd. Harry Snijders neemt in 1975 als directeur afscheid van drie hele trouwe leerkrachten van wie er eentje de opening in 1929 nog heeft meegemaakt: Anna Kortman. Ook de laatste religieuze, zuster Maria Theresia zegt het onderwijs vaarwel net als mevrouw Heersche. Hun vertrek maakt de weg vrij voor een nieuw opgeleide generatie leerkrachten. In 1977 begint de grote verhuizing: leerkrachten en leerlingen steken de Stroat over en betrekken een splinternieuw schoolgebouw aan de Sonatestraat. In september 1978 vertrekken ook de laatste klassen en komen leerkrachten en leerlingen van de St.Gerardusschool in het mooie gebouw.

De leerkrachten en leerlingen zijn allemaal gehuisvest in het nieuwe gebouw en de school kiest een naam die past bij de omgeving: De Troubadour. Op 15 september 1978 wordt de school officieel geopend en kan een nieuw hoofdstuk worden opengeslagen. De groei van het leerlingenaantal blijft in het begin achter bij de prognoses, maar krijgt mede door de toestroom van Syrisch-orthodoxe leerlingen een flinke impuls. De Troubadour groeit en bloeit en bouwt in de nieuwe wijk een goede naam op.

Tijdens de jaarwisseling van 1991-1992 gaat het mis, en goed ook. Een buurtbewoner heeft de zandbak van De Troubadour uitgekozen om vuurwerk tot ontploffing te brengen. Dat loopt helemaal verkeerd af en niet alleen de school, maar ook tal van woningen in de buurt lopen flinke schade op. Als door een wonder raakt bij de enorme ontploffing niemand gewond, maar de schade is enorm, vooral in de kleuterlokalen van De Troubadour. Een langdurige hersteloperatie zorgt er voor dat op het eind van het schooljaar alle groepen weer les krijgen in hun eigen lokalen aan de Sonatestraat.

Personeel Mariaschool/De Troubadour

Harry Snijders neemt in februari 1999 afscheid van de school waaraan hij dertig jaar (eerst als hoofd der school en vanaf 1985 als directeur) verbonden is geweest. Zijn adjunct-directeur Annelies Meijer-De Jong neemt de fakkel over en leidt met visie en doorzettingsvermogen de school tot 2018. Zij is ook degene die de Glanerbrugse Boekbeurs de helpende hand reikt als die club na sluiting van de Dorpshuis in de problemen komt. De “grootste boekenbeurs van Oost-Nederland” krijgt een gastvrij onderdak in De Troubadour. In 2018 neemt Annelies afscheid van kinderen, collega’s en ouders en geeft het stokje door aan Peter van Oene.

Mariaschool 1943 4e klas