Theo Egberts

Kapelaan in oorlogstijd.

Theo Egberts was van 1962 tot 1975 pastoor in Glanerbrug. Het was een markante geestelijke die zonder ophef en als een sober levend mens door de parochie ging, meestal vergezeld door zijn grote hond Bruno die hij aan een lange lijn meenam. Theo Egberts was tijdens de oorlog kapelaan in Utrecht en werd daar in de hongerwinter van 1944-1945 geconfronteerd met afschuwelijke toestanden. Vanaf 17 november 1944 hield hij nauwgezet een dagboek bij, zodat men zich later zou kunnen herinneren hoe de stemming in die laatste periode van de bezetting was. Egberts verhaalt op beeldende wijze hoe erg de honger toeslaat in de stad Utrecht. Samen met een collega, Bernard Koopmans, onderneemt hij voedseltochten naar Twente om aan voorraden te komen voor zijn hongerende parochianen. Als de nood begin 1945 nog hoger stijgt, regelt hij de evacuatie van zo’n 300 Utrechtse kinderen uit de Domstad naar het veiligere en gastvrije Twente. Egberts was een man die de handen uit de mouwen stak toen de nood hoog was! Al die tochten en al die belevenissen schreef hij op in zijn dagboek dat hij meenam naar alle plaatsen waar hij na zijn Utrechtse periode werkte. Uiteindelijk belandde het in een hoekje ergens in de pastorie te Glanerbrug. In 2001 vonden twee vrijwilligers (Antoon Visschedijk en Theo Kamphuis) die bezig waren om een parochiearchief op te zetten, het dagboek in een vergeelde ordner. Antoon Visschedijk maakte kopieën van het dagboek en stuurde een exemplaar naar de Gertrudisparochie waar Egberts tijdens de oorlog werkte. Het origineel bleef in Glanerbrug.

Christa van Hees, een geboren Utrechtse, kreeg de kopie in 2020 bij toeval in handen en besefte onmiddellijk de historische waarde ervan. Zij bewerkte het dagboek en vulde het aan met een portret van deze gedreven geestelijke. Dit portret werd mede samengesteld op basis van getuigen die Egberts persoonlijk hebben gekend. Zo is het boek “Kapelaan in oorlogstijd” een schitterend tijdsdocument geworden van een bewogen periode in de Nederlandse geschiedenis. Een boek dat eer bewijst aan Theo Egberts, de markante geestelijke die ook in Glanerbrug voortleeft in de verhalen van veel inwoners.
Het boek “Kapelaan in oorlogstijd” is rijk geïllustreerd en telt ruim 200 pagina’s. Het is uitgevoerd op A4 formaat en heeft een harde kaft. De kosten van het boek bedragen €19.90 en bestellen kan via de website www.kapelaaninoorlogstijd.nl of via het contactformulier op de site van de Historische Kring Glanerbrug: www.historischekringglanerbrug.eu

Het boek is vanaf begin september ook te koop bij Hardick Medical aan de Kerkstraat, maar u kunt hiervoor ook op de maandagochtend tussen 10.00-12.00 uur terecht bij het archief van de Historische Kring in de voormalige pastorie aan de Kerkstraat.
In het portaal van de rk kerk liggen flyers die mooi impressie geven van het boek “Kapelaan in oorlogstijd”.