Terugblik op pop-beat-band The Fighting Cats –1962/1968.

Muzikaal GLANERBRUG heeft in de jaren ’50-’60-’70 prachtige tijden gekend.
En zowaar ook een jonge “rockband” die uiteraard The Shadows of The Jumping Jewels wilde nadoen.
En dat is hen -regionaal gezien- best goed gelukt………..Het ontstaan van de groep:
De scouting in Glanerbrug (Charles de Foucauld-groep), met hun clubhuis aan de Schoolstraat had elk jaar een ouderavond, waar de welpen en verkenners voor hun ouders een amusante avond met zang en toneel organiseerden. Vanuit de leiding werd enkele jongens gevraagd of zij met een muziekbandje enkele nummers konden instuderen voor die avond.
Dit was de start van “The Herry-Makers”, later overgegaan in “The Fighting Cats”.

The Herrie Makers
The Herry Makers

Het groepje bestond uit vrienden: Bennie Verbeten+Frans Halman+Harry Kamphuis+Bennie Poort en Berti Hesselink. De enige echte muzikant hiervan was Bennie Verbeten; hij had al jaren pianoles. Daarnaast had Berti enige maanden gitaarles en Harry en Bennie Poort kregen daarna gitaarles van Johan Kuipers uit de Vijverstraat. Frans kreeg van Pa Verbeten drumles zodat de gehele muziekgroep nu “in de maak” was. Vele weken werd er intensief geoefend op toen bekende nummers, zoals “Hello Mary Lou”. Op de ouderavond in 1962 werden vier nummers ten gehore gebracht voor een dolenthousiast publiek. De zang werd nog ondersteund door Hemmie Broekhuis en Berti Goossen. Het bandje kreeg vooralsnog als naam “The Herry-Makers”.
In 1963 werd Thea Verbeten gevraagd te zingen op de volgende ouderavond. Inmiddels was de vaste zanger Bennie Poort en had Frans Halman de baspartij voor zijn rekening genomen middels een theekist/bas. Frans was de eerste die stopte met de band.

Toen in die tijd overal in Enschede e.o. bandjes opkwamen werden elektrische gitaren gekocht.
De geluidsinstallatie werd gehuurd bij Assink in Enschede. Later werd een eigen geluidsinstallatie aangeschaft en de naam werd veranderd in “The Fighting Cats”. Het repertoire bestond voornamelijk uit in die tijd populaire songs van Cliff Richard en instrumentale nummers van The Shadows.
Maar ook “ruige”nummers zoals “Glad all over” en “Twist again” gingen erin als koek….
In het jeugdgebouw op Dolphia werd regelmatig opgetreden. Veel geld hielden ze er niet aan over; na aftrek van huurkosten werd de rest opgemaakt bij café Nationaal voor de beroemde Russische eieren. Daarnaast waren er regelmatig optredens bij een dansschool in Dedemsvaart en in de officiersmess in Eibergen en Schoppingen. In Glanerbrug zelf werd een dansavond georganiseerd in het gebouw van de Hervormde Gemeente in de Veldstraat; een aantal gillende keukenmeiden werden helemaal dol van de jonge muzikanten en hun muziek.
Intussen waren tot de groep toegetreden als drummer Benny Vocking en Willem ter Horst voor orgel en accordion, omdat Berti Hesselink en Bennie Poort ermee stopten.
De band kreeg een nieuwe naam: “Arriva” en heeft nog enkele jaren door gespeeld….
Uiteindelijk bleef Bennie Verbeten als enige in de muziekwereld en werd o.a. lid van
“Rise and Shine”– een toporkest.
Inmiddels zijn helaas twee oorspronkelijke bandleden: Harry Kamphuis en Willie ter Horst (te vroeg) overleden.
De mooie herinneringen blijven…….!